Padure din Masivul Postavarul. Foto Florin Munteanu

Astăzi este Ziua pădurii.

Padurile reprezinta adevarate comori naturale si sunt pe langa fanetele si pasunile din Carpati, fundamentul peisajului agro-pastoral-montan din Romania. Inca mai adapostim paduri virgine si ne mandrim la nivel european si mondial cu ele.

Padurile sunt refugiul unei biodiversitati incredibile din Carpatii Romaniei, de fapt din Carpatii Europei.

Sa nu ‘uitam’ sa le si protejam cat putem de bine si sa incepem sa vedem dincolo de valoarea economica a masei lemnoase, asa cum, din pacate, silvicultura dominanta din Romania o face. Sa nu uitam de coruptia sistemului silvic care isi are izvoarele in dictatura comunista si, deasemenea, sa nu ne facem ca nu stim sau ca nu am auzit de acest fenomen. Ca o caracatita canceroasa coruptia silvica se intinde in toate structurile societatii noastre.

Hai sa o scoatem la iveala si sa transparentizam sistemul silvic in asa fel incat sa fie deschis cetatenilor interesati de conservarea padurilor si ONGurilor care de zeci de ani se zbat sa protejeze padurile si sa le deschida cetatenilor.

Padure din Masivul Postavarul. Foto Michael Orleanu

Proiectul nostru ‘Brassovia’ care isi propune sa creeeze o arie naturala de interes local pe suprafata padurii brasovenilor, ca un prim pas in procesul de protectie catre crearea unui veritabil Parc Natural Brassovia in Masivul Postavarul, a fost blocat in nenumarate randuri de cater Consiliul Municipal Brasov, sub pretextul ca o incadrare silvica ‘padure-parc’ (a unei suprafete mult mai mici decat cea solicitata de noi si de catre Primaria Brasov, ar fi suficienta pentru protectia padurii.

Acest aspect este evident ca nu este suficient si asta ne confirma si Ministerul Mediului prin Subsecretarul de Stat responsabil pentru biodiversitate. Evident ca celalalt subsecretar, responsabil pentru paduri, care reprezinta interesele actualei structuri de administrare silvica din Romania si care totusi se mandreste pe toate posturile cu faptul ca conservarea si protectia padurilor romanesti este o prioritate a ministerului mediului, aplica la nivel local o cu totul alta strategie, anume aceea de a impiedica desemnarea suprafetelor de padure drept arii naturale protejate. Singura explicatie logica pentru un asemena comportament iresponsabil este ca acesta nu doreste sa existe o posibilitate de administrare a padurilor in afara sistemului silvic.

..si asa batem pasul pe loc in cea ce inseamna extinderea suprafetelor naturale protejate din Romania.

Padure din Masivul Postavarul. Foto Florin Munteanu