Codul CAEN 8130 prevede activitatea de intretinere peisagistica. Aplicarea si utilizare acestei activitati se desfasoara mai ales in mediul urban, in zona parcurilor si zonelor adiacente marilor cladiri de birouri sau malluri, si este deseori finantata prin bani publici, prin firmele consiliilor locale.

Prea putini administratori ai spatiului public sau privat incearca insa in Romania sa transpuna aceasta activitate si in mediul rural, acolo unde ea ar fi fundamantala pentru conservarea si dezvoltarea spatiului agro-pastoral.

Administratia publica locala si judeteana are posibilitatea prin legea administratiei publice sa creeeze porgrame de finantare nerambursabile in orice domeniu in care considera ca este necesara crearea un iprogram de sustinere a unui anumit domeniu. Legea culturii, cea a tineretului si sportului prevad in mod explicit asemene programe la nivel local. Alte programe au fost create un ultimii ani de zile de catre primarii pentru a acoperi domenii ca protectia mediului, turismului sustenabil sau organizarea de evenimente educationale.

Noi, la Fundatia CEM, consideram ca este extrem de important sa se dezvolte programe de finantare nerambursabila la nivel local pentru sustinerea micilor gospodarii pentru a prelua functia de intretinere a peisajului agro-pastoral montan sau colinar.

Bogatia acestor suprafete, in biodiversitate si in asigurarea serviciilor ecosistemice. ne obliga sa dezvoltam astfel de programe de finantare pentru micii gospodari. Pe langa subventiile asigurate prin APIA sau prin scheme de magement specific, acolo unde asemenea suprafete se afla in interiorul unor arii naturale protejate (fie ele parcuri nationale sau situri Natura2000 sau erice alta forma de protectie oferita de Legea Ariilor Naturale Protejate) ele trebuie sustinute financiar de catre comunitatea locala prin politici publice locale care acorda acestor gestionari si creatori de peisaj posibilitatea sa nu-i abandoneze intretinerea. Plusvaloarea adusa de catre gospodari pentru comunitatea locala care ofera servicii in turism (proprietari de hoteluri, restaurante, pensiuni, etc) este inca subevaluata si nu se afla in primplanul perceptiei actorilor din industria turistica si deasemene foarte putin in zona designerilor de politici pblice locale sau judetene.

Este timpul sa dezvoltam astfel de politici publice locale in baza parghiilor existente si permise in acest moment de catre legislatia in vigoare!

CAEN 8130 – Activități de întreținere peisagistică

Această clasă include:
– plantarea, îngrijirea și întreținerea parcurilor și grădinilor pentru:
• locuințe private și publice
• clădiri publice și semi-publice (școli, spitale, clădiri administrative, clădiri de biserică etc.)
• terenuri municipale (parcuri, zone verzi, cimitire etc)
• verdeață pe autostrăzi (drumuri, căi ferate și linii de tramvai, cursuri de apă, porturi)
• clădiri industriale și comerciale
– plantarea, îngrijirea și întreținerea spațiilor verzi pentru:
• clădiri (grădini pe acoperiș, vegetație pe fațadă, grădini interioare, etc.)
• terenuri sportive (terenuri de fotbal, terenuri de golf etc.), locuri de joacă, peluze pentru bronzat și alte parcuri de recreere
• apă statică și curgătoare (bazine, zone umede intermitente, iazuri, piscine, șanțuri, cursuri de apă, sisteme de canalizare pentru plante)
– plantarea vegetației pentru protecție împotriva zgomotului, vântului, erodării, vizibilității
– protecția și restaurarea peisajului (de exemplu, pentru parcuri, grădini)
– lucrări de inginerie ecologică în scopul conservării ecologice a locațiilor

Această clasă include de asemenea:
– restaurarea mediilor naturale (de exemplu, inginerie vegetala, renaturarea ecosistemelor)
– activități de control al eroziunii în medii montane, terenuri de reproducere și maluri de râu
– crearea și relocarea habitatelor speciilor (de exemplu, cutii pentru cuibărit, adăposturi, hibernacula)
– activități de prevenire, control și răspuns împotriva introducerii și răspândirii speciilor invazive în fauna sau flora
– managementul mediului (de exemplu, efectuarea măsurilor de protecție și întreținere pentru dune, turbării, terenuri umede sau alte zone sensibile; pășunatul ecologic)