Structura geomorfologica a zonei din sudul satului de munte Kallipeuke se pot vedea din imaginile satelitare. Se poate observa o structura cvasicirculara, cu un radius de cca 10km, inconjurata de relieful montan fragmentat al puntei de lagatura dintre Muntele Olimp si Muntele Ossa. Imediat te intrebi ce a cauzat sau ce a fost acolo in trecut si de ce exista aceasta suprafata aproape neteda la o inaltime de peste 1000m. Sa fi fost un lac acolo?? Am dorit sa investigam la fata locului.

Vremea insa nu a tinut cu noi. Nu am putut vedea mare lucru din cauza cetii dense.

Am aflat insa ca pana acum 100 de ani chiar a fost un lac cu o adancime de cca 10m. Localnicii insa au dorit sa aibe in zona lor extrem de retrasa o zona agricola din care sa poata sa supravietuiasca. Ei au forat un tunel catre Gonni secand astfel lacul si creand zona ‘lor’ agricola. Azi se cultiva in continuare, incepand de la cartofi pana la fasole, aproape toate legumele care se preteaza pentru zona.

In 2023, la inundatiile din septembrie, regiunea a fost afectata cu un debit de peste 700l/mp cea ce a dus la ‘reformarea’ lacului cu o adancime de aproape 1 metru. Dupa scurt timp volumul de apa acumulat s-a drenat incet din nou catre Gonni. Practic lacul a functionat ca un buffer pentru zona Larissa si a intarziat scurgerea rapida a unei cantitati insemnate de apa (vezi mai jos imaginea satelitara cu culori false pt evidentierea inundatilor din zona Larissa).

Satul Kallipeuke este din pacate depopulat si majoritatea tinerilor au plecat. Azi predomina populatia varstnica iesita la pensie. O alta categorie este cea care are case de vacanta, dar traieste fie in metropolele mari grecesti sau in alte state ale UE.