Centrul de Informare al Parcului National Muntele Olimp si-a deschis portile catre publicul larg, cu o multitudine de informatii si imagini, in anul 2016. Se afla in localitatea Litochoro, la inceputul soselei care duce catre Cabana Prionia. Centrul este una din acele investitii efectuate cu fonduri nerambursabile europene de care ne bucuram cu totii cand perindam Uniunea Europeana. Conceptul centrului este unul clasic, axat pe prezentare a bogatiei naturale si culturale a zonei si mai putin pe interactivitate. Aspectele interactive sunt reduse, practic inexistente, dar potentialul cladirii este imens sa se creeze noi expozitii si sa fie atrasi asitfel si alte grupuri tinta in interiorul sau, mai ales copii cu varste mici.

Vizita centrului este menita sa-ti faca pofta sa vizitezi si in realitate potecile si privelistile exceptionale ale Olimpului.

In urma cu patru ani, in 2021, a fost efectuata o reorganizare administrativa prin care guvernul a incercat sa ‘eficientizeze’ activitatea de protectie si conservare a naturii din Grecia. A fost comasata agentia de protectie a mediului si administratia parcurilor de inters national, dar si administratia retelei europene Natura2000. Acelasi lucur se intampla si in Romania in 2025. Din Grecia insa putem invata ca nu fiecare viziune de ‘eficientizare’ isi are si rolul de a-si indeplinie misiunea prinicpala, anume cea de protejare si conservare a naturii.

Din discutiile purtate cu angajati ai centrului ni s-a confirmat ca din 2021 le-au fost cresucte responsabilitatile si obligatiile, dar fondurile pentru maximizarea locurilor de munca sau pentru investitii au ramas disproportionat de mici. In continuare se incearca un spagat intre administratia parcului si administratia forestiera. Efectele negative se vad azi in teren prin lipsa de rapiditate a interventiei reparatiei podurilor distruse de viituri din lungul Cheilor Enipeas. O administratie da vina pe celalta ca nu-si face suficient de rapid treaba si ca din acest motiv se intarzie investitiile in reparatii. Pentur noi in Romania o procedura binecunscuta, pacat insa ca colegii greci nu ne pot oferi o perspectiva mai buna.

Trebuie mentionat totusi ca o buna parte din intretinerea potecilor este efecutata voluntar de iubitorii Muntelui Olimp din toata Grecia, dar mai ales al locuitorilor din Litochoro.

Olympus National Park Information Center – Wikipedia