Centrul de Ecologie Montana organizeaza incepand cu anul 2010 pana in 2018, in Moieciu de Sus si Fundata, evenimentul de Alergare Montana „EcoMarathon”, la care participa cca 2300 de alergatori din aproximativ 20 de tari si cca 500 copii. Concursul are loc la inceputul lunii mai.

Parcursul traseului este de o frumusete aparte, sus jos pe muchiile din imprejurimile satului Moieciu de Sus, oferind alergatorilor si sustinatorilor oportunitatea de a descoperi cadrul natural si traditional de la poalele muntilor Bucegi si Leaota. Ideea acestui maraton a pornit de la dorinta de a face cunoscute aceste locuri si de a incerca sa le conservam si sa le valorificam prin incurajarea ecoturismului si a sportului de anduranta in zona montana si alpina.

Evenimentul cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de miscare in aer liber si iubitorilor de munte:

  • EcoMarathon: concurs destinat alergatorilor desavarsiti si celor care doresc sa-si depaseasca limitele; este o cursa pe distanta clasica de 42 de kilometri, cu o diferenta de nivel de cca +2300m, startul si sosirea au loc in Moieciu de Sus. Timpul limita este de 9h de la start.
  • EcoCross: cursa destinata celor care prefera distantele mai scurte sau care au inceput de curind alergarea si care doresc sa-si schimbe modul de viata, sa devina mai activi. Este o cursa de 14 kilometri cu o diferenta de nivel de cca +600m, startul si sosirea au loc in Moieciu de Sus.
  • EcoKids: Concurs destinat copiilor; in functie de categoria de varsta se parcurg diferite distante, cu startul si sosirea in Moieciu de Sus.

Exista deja o comunitate tot mai numeroasa a celor pasionati de alergare montana. Alergarea este unul din cele mai simple sporturi cu cel mai scazut impact asupra mediului inconjurator, nu este costisitor si poate fi practicat la orice varsta, indiferent de conditia sociala sau materiala.

Cursele de Maraton atrag tot mai multi participanti in toata lumea, este o lupta cu propriile limite, inseamna pregatire, planificare, autodepasire, prietenie. Prin intermediul EcoMarathon dorim sa incurajam cat mai multa lume sa practice alergarea si miscarea in aer liber.

Dupa 9 editii ca organizator, incepand cu anul 2019, Fundatia Centrul de Ecologie Montana s-a retras din organizarea acestui eveniment si a predat ‘stafeta’ unei asociatii sportive din Bucuresti care organizeaza in continuare evenimentul sub denumirea EcoRun, folsind aproape aceasi structura a evenimentului.