România exportă în Europa Conceptul de destinație de Ecoturism

Author Categorii: Ecoturism, Landscape Agro-Pastorale [2013-10-29 14:22:04]

_MG_78431f94dfBraşov, 29 octombrie 2013

România reușește să exporte conceptul inovativ de destinație de ecoturism prin intermediul Conferinței europene de ecoturism, ediția a doua, ce a avut loc în Poiana Brașov în perioada 23-25 octombrie 2013. La acest eveniment au participat peste 80 de experți în ecoturism, conservarea naturii și dezvoltare durabilă locală din 22 de țări europene și Japonia.

„De aproape doi ani Autoritatea Națională pentru Turism, împreună cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism, Ministerul Mediului și AER (Asociația de Ecoturism din România) lucrează la dezvoltarea unui sistem de evaluare a viitoarelor destinații de ecoturism pe baza standardului european de ecoturism recunoscut de către Consiliul Global al Turismului Durabil”, a declarat Andrei Blumer, Președintele AER. ”Astfel, România se poziționează în zona elitelor turismului european din punct de vedere al abordării dezvoltării regionale prin ecoturism”.

Prezidând deschiderea Conferinței, Ivan Patzaichin, recunoscut ca ambasador al ecoturismului românesc, ne declară că această conferință „reprezintă o deosebită reușită pentru că ne face cunoscuți la nivel european printr-un concept în care localnicii și natura sunt în mijlocul centrul atenției”.

În urma lucrărilor conferinței, s-a ajuns la o concluzie împărtășită de toți participanții, aceea că destinațiile de ecoturism din Europa trebuie să includă: existenţa unei arii protejate, un număr semnificativ de afaceri „verzi” la nivel local; un plan de dezvoltare durabilă în curs de implementare care să susțină ecoturismul, natura și cultura locală ca elemente cheie în  dezvoltarea  produsului și a strategiei de marketing. De asemenea, o destinație de ecoturism trebuie să se bucure de participarea activă a comunității locale pe baza unor valori comune, și să fie susţinută prin campanii de educare și conştientizare.

Asociaţia de Ecoturism din România (AER) este un parteneriat pentru conservarea naturii si dezvoltarea turismului durabil, între asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locală şi conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii şi agenţii de turism.
mai multe informatii pe:

www.eco-romania.ro