Ecologie Montană

Mihai Benea expo 15

Ecologia Montană și dragostea pentru natură și munte ne-au determinat să ne implicăm în toate aceste proiecte.

Tot ceea ce ne înconjoară este în strânsă legătură cu ecologia montană, indiferent că locuim la oraș sau în apropierea munților.

Pe lângă importanța vitală a acesteia, trebuie văzute și diversele bunuri oferite: produse alimentare, fibre, medicamente, materiale pentru industrie și construcții, relaxare și contemplare a naturii, dar și asigurare serviciilor esențiale cum ar fi reglarea climei, prevenirea inundațiilor și formarea solului.

Biodiversitate

cover photos3Biodiveristatea reprezintă bogăția mediului natural, cu toate speciile și varietatea genetică.

Biodiversitatea extrem de ridicată a fâneţelor din Moieciu de Sus și Fundata,
se manifestă prin existenţa a nu mai puţin de 10 specii de orhidee şi peste 42 de specii de fluturi.
Varietatea plantelor ce formează fâneţele din zona Fundata – Fundățica – Moieciu de Sus cuprinde, pe lângă sute de specii de plante vasculare şi zeci de asociaţii vegetale.

Ecoturismul

cover 1Ecoturismul este o formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi
a tradiţiilor locale legate de natură şi care trebuie să indeplinească următoarele condiţii:
•    conservarea şi protejarea naturii;
•    folosirea resurselor umane locale;
•    caracter educativ, respect pentru natură – conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale;
•    impactul negativ minim asupra mediului natural şi socio-cultural.
Definitia ecoturismului în accepția Asociației de Ecoturism din România (AER)

Sportul

1-(135)Sportul este parte din viața noastră și credem că trebuie descoperit de fiecare dintre noi. Nu contează nivelul de pregătire, foarte importantă este continuitatea și bucuria de a face sport, indiferent de activitatea pe care o alegi: alergare, înot, MTB, dans, mișcare în aer liber, chiar și plimbare doar.

Încurajăm practicarea sportului și descoperirea plimbărilor la munte și a naturii.

Așa s-a născut și proiectul EcoMarathon Moieciu de Sus, din pasiunea noastră pentru munte, natură și alergare, entuziasmul nostru și al participanților.

Obiectivele inițiale cu care am pornit acest proiect, rămân cele mai motivante lucruri:

  • Dezvoltarea durabila a satului Moieciu de Sus
  • Cunoasterea si valorificarea mediului inconjurator, flora, fauna, peisaj agro-pastoral
  • Pastrarea si Conservarea biodiversitatii si a peisajului agro-pastoral
  • Educarea si Informarea localnicilor, elevilor si a turistilor
  • Promovarea Ecoturismului, dezvoltarea durabila a ecoturismului

Împreună am reușit să facem din acest eveniment unul din cele mai așteptate concursuri ale anului, am reușit ca și alții să descopere bucuria alergării montane și frumusețea plimbărilor la Moieciu și Fundata, sau pe potecile de mai sus din Bucegi.

Cadrul natural în care se desfășoară evenimentul, peisajele alpine ale crestelor înzăpezite, particularitatea traseului prin forma inedită de trifoi și prin alternanța urcărilor și a coborârilor sunt câteva din cele mai îndrăgite caracteristici la EcoMarathon.

Mereu ne gândim la cum am pornit inițial cu EcoMarathon, noi, mai întâi o gașcă de prieteni pasionați de natură, mers la munte dar și alergare montană, având bucuria și experiența concursurilor la care am participat, noi, acum ca organizatori, aceste amintiri ne dau putere și ne fac să mergem mai departe indiferent dacă uneori simțim că nu este foarte ușor. De multe ori zâmbim amintindu-ne atâtea întâmplări, văzând cum am crescut și noi ca eveniment dar mai ales ne bucură progresul extraordinar al alergării montane, bucuria acelora care revin an de an la EcoMarathon, alegi mai întâi să alergi Cross de 14 km, ca apoi sa încerci și Marathonul cu 42 km pentru că ai auzit cât este de frumos traseul și ești mai pregătit acum, te-ai antrenat!

Educație prin Sport!

Moieciu de Sus

print24

Moieciu de Sus este satul în care CEM are sediul și își desfășoară activitatea.

Suntem îndrăgostiți de aceste locuri și de peisajele minunate, îi iubim pe oamenii dragi din Moieciu și pentru toate acestea încercăm să păstrăm și să conservăm cadrul natural și tradițional.

Avem încredere în noi și credem că eforturile noastre nu sunt în zadar. Bucuria celor care au descoperit Moieciu alături de noi ne dă putere să continuăm.

Știm sigur că dacă ajungi să cunoști Moieciu dincolo de drumul asfaltat, îți vei dori să revii în aceste locuri dragi oricând. Munții sunt atât de aproape, natura e fermecătoare, sunetul dimineții e diferit, mirosul fânului te cucerește.

Poteci de plimbare pentru întreaga familie sau pentru cei pasionați de diferite sporturi montane.