Proiectul, intitulat cum nu se poate mai sugestiv ”Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților”, ocupă cu certitudine un loc pe podiumul celor mai valoroase lucrări de acest tip, atât sub aspectul  abordării unor valori culturale apartinând în egală măsură patrimoniului cultural material și imaterial, cât și prin demersul riguros științific și cu o finalitate practică, cu modalități care conștientizează și antrenează însăși comunitatea sătească, moștenitoare. Tema demersului cultural are și o valoare simbolică  pentru că lada de zestre este comoara familiei tradiționale, care se transmite din generație în generație în cel mai important moment al vieții – căsătoria.

Proiectul își propune revigorarea meșteșugurilor casnice legate de obținerea pieselor textile (țesutul postavului, dimiei și pânzei de casă, cusutul și brodatul cămășilor de sărbătoare, împletitul flanelelor de lână)  prin diverse modalități, în gospodarie și pensiuni, prin organizarea de ateliere. Acestea pot fi și forme de promovare a patrimoniului textil în cadrul unor activități integrate turismului cultural.

Proiectul are o finalitate practică pentru că identifică piesele de patrimoniu etnografic, oferă modalități de conservare și promovare a acestuia și, totodată, urmărește reactivarea meșteșugurilor casnice, ceea ce va conduce la păstrarea specificului cultural local alături de alte valori identitare tradiționale.

Cofinantarea proiectului a fost asigurata prin AFCN.


Simboluri digitalizate:

Simboluri digitalizate – Centrul de Ecologie Montana (cem.ro)